Back on paleo track, maar hoe?

Op moment van schrijven is het 2 januari 2021, dé tijd van het jaar dat mensen hun goede voornemens van het vorige jaar afstoffen en nieuw leven in proberen te blazen. Net als in april en oktober overigens: met name de wens om wat gewicht te verliezen speelt in deze maanden herhaaldelijk op bij velen. Maar hoe kan het nou dat we het niet ‘gewoon’ volhouden?

Ons brein, een zegen én een vloek

Simpel: veel van onze gedragingen zijn zo automatisch, dat we er gewoon niet bij nadenken. Op zich een briljant systeem in onze hersenen, want stel je eens voor dat je bij iedere handeling heel bewust zou moeten nadenken hoe je die ook alweer moet uitvoeren: tanden poetsen, een kopje thee zetten, naar het toilet gaan… Dat zou doodvermoeiend zijn! Dus na voldoende training kunnen we deze handelingen ‘op de automatische piloot’. En iedere keer dat dit goed gaat bekrachtigt dit de vaardigheid. Maar ditzelfde systeem in onze hersenen werkt tegen op het moment dat we onze gewoonten willen veranderen. Maar hoe pak je het dan aan, als je toch echt voor de paleo lifestyle wilt gaan? In dit artikel geef ik je enkele tips.

Mijn tips to get back on paleo track!

  • Verdiep je allereerst in wat deze lifestyle inhoudt. Ik hoop dat ik hier met deze site aan bij kan dragen, maar dit boek heeft mij ook heel veel geholpen. Het gaf mij inzicht in wat er in mijn lichaam gebeurde als ik bepaalde voedingsmiddelen at, waardoor ik ook kon beredeneren waarom ik iets wel of juist niet wilde eten. Begrip en bewustwording is heel belangrijk om gedragsverandering in gang te kunnen zetten.
  • Maak een maaltijdplanning. Waar het nog wel eens mis gaat is dat we te veel vast willen leggen, waardoor onze planning onnodig ingewikkeld en niet meer realistisch is. Kies voor het ontbijt en de lunch twee opties en wissel deze gedurende een week om de dag af. Alleen het diner is iedere dag van de week anders! Mocht je trek hebben in tussendoortjes, bepaal dan drie opties waar je die week uit kan kiezen. Voor de week er op volgend kies je vervolgens weer twee andere ontbijt- en lunchopties, vervang je drie diners uit de eerste week en kies je drie andere tussendoortjes die je mag pakken. Op die manier breng je op behapbare wijze variatie aan, zonder dat je iedere avond opnieuw op ‘ontdekkingstocht’ moet en langer in de keuken staat dan je eigenlijk zou willen omdat ieder diner weer ‘nieuw’ voor je is.

En verder…