Barbecue tijd!

Gistermiddag ontving ik een appje waar ik ontzettend om moest lachen. Een vriendin was in de stress: manlief was op het lumineuze idee gekomen om te gaan barbecueën. “Maar hoe maak ik dat vreetfestijn in hemelsnaam paleo-proof?! Ik was net zo goed bezig. *zucht*”

Relax, geen stress! We hebben het maar over een barbecue. Een ouderwetse gooi-maar-op-dat-vlees barbecue is heel simpel om te toveren tot een prima paleo maaltijd. In dit korte artikeltje geef ik je een aantal tips hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

  • Zorg voor maximaal 1,5 keer de hoeveelheid vlees per persoon t.o.v. een ‘standaard’ maaltijd. Dit voorkomt dat je bergen vlees eet.
  • Zet minimaal twee verschillende salades op tafel. Maak deze niet te groot.
  • Maak in plaats van vleesspiesen eens groentespiesen! Lekker met verschillende kleurtjes paprika, plakken courgette, geblancheerde broccoli/bloemkool roosjes of stukjes aubergine. Kinderen vinden dit ook vaak een leuk klusje om te doen, betrek hen bij de voorbereiding 🙂
  • Zoals je groentespiesen maakt, kun je ook fruitspiesen maken. Hiervan raad ik echter niet aan om deze te grillen zoals de groentespiesen. Lekkere fruitsoorten voor op de spies vind ik: ananas, aardbei, banaan, kiwi, blauwe bessen en frambozen. Je kunt ook kleine stoplicht-spiesen maken, bestaande uit kiwi, kaki en aardbei.
  • Net zoals ‘gewone’ aardappels, kun je zoete aardappels ook poffen. Was ze goed schoon, prik rondom met een vork gaatjes in de zoete aardappel en pak ze losjes in, in aluminiumfolie. Leg de pakketjes tussen de hete kolen en laat ze in ongeveer 30 minuutjes gaar poffen. Je kunt de zoete aardappels naturel eten, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook in blokjes snijden en mengen met knoflook, kokosolie en rozemarijn. Wees zo creatief als je wil, mogelijkheden te over!

En verder:

  • Bedenk van tevoren hoe paleo jouw barbecue-feestje wordt. Soms heb je nou eenmaal te maken met tafelgenoten die niet volgens de paleo levenswijze eten. Dit betekent dat er voor hen ook vrijheid moet zijn om iets te eten wat niet paleo is, zoals bijvoorbeeld stokbrood met kruidenboter. Vind je het moeilijk hier vanaf te blijven? Zorg voor voldoende alternatieven voor jezelf en licht je tafelgenoten in! Als zo’n stokbroodje (dat natuurlijk aan de andere kant van de tafel staat…) je niet wordt aangeboden hoef je ook geen “nee” te zeggen. Rest alleen nog je controle over jezelf…
  • Barbecueën is gezellig, geniet dan ook vooral lekker met elkaar! Bereid het eten met elkaar voor, neem de tijd en neem een wijntje 😉

bbq