Gember

Je kent het vast: zo’n wortel in de meest gekke vormen, bruin, niet de knapste in z’n soort. Ik heb het natuurlijk over gember! Voor mij een product dat ik altijd in huis heb. Want ondanks dat het er niet erg aantrekkelijk uitziet, is het wel een lekker worteltje.

Gember heeft een wat pittige smaak. Hierdoor vindt niet iedereen het even lekker. Zelf moest ik er ook even aan wennen, maar in kleine hoeveelheden geeft het een heerlijke smaak door curry’s, soepen en smoothies. Daarnaast geniet ik iedere dag wel van een kopje gemberthee.

Wist je dat je gember heel makkelijk thuis kunt kweken? Ondanks dat het eigenlijk een tropische plant is! Wat moet je doen?

  1. Haal een mooi stuk gemberwortel in de supermarkt.
  2. Gember groeit horizontaal, dus plant de gemberwortel in een ruime pot en zet deze op een warm schaduwrijk plekje. Dit kan ook prima in huis zijn!
  3. Gember heeft een rijke voedingsbodem nodig, dus raad ik Pokon moestuingrond aan. Zorg ook dat je dit regelmatig ‘bijvoedt’ met moestuinvoeding.
  4. Plaats de gember met de knopen naar boven in de aarde en dek deze met een dun laagje aarde af. Houd de grond vochtig maar niet kletsnat! (dan zal de gemberwortel gaan schimmelen)
  5. Je zult merken dat de gember na verloop van tijd blaadjes krijgt. Tot die tijd moet je iedere dag water geven. Als de wortel blaadjes heeft mag je dit wat minderen, maar behoud een vochtige grond.
  6. Na ongeveer 4 maanden kun je de jonge gember oogsten door hem uit te graven. De ‘volwassen’ gember kun je oogsten na 8 á 10 maanden, wanneer de blaadjes afsterven.
  7. Na het uitgraven kun je een stuk van de wortel met knopen opnieuw begraven. Het andere stuk gebruik je in de keuken. Begin weer bij stap 1 🙂

Wist je dat je gember ook prima kunt gebruiken in de fruitinfuser?

gember