Goede voornemens 2016

Op de eerste dag van het nieuwe jaar wil ik beginnen met iedereen veel geluk, liefde, gezondheid, sportiviteit, creativiteit en een open mind te wensen! Laten we met elkaar hopen en waar mogelijk er aan werken dat 2016 veel moois in petto heeft. Ik ben benieuwd naar wat er komen gaat 🙂

Veel mensen starten het jaar met goede voornemens. Volgens het RTL nieuws wil maar liefst 24% van de mensen gewicht verliezen en 24% wil meer sporten. Klinkt natuurlijk geweldig, ik kan dit alleen maar aanmoedigen. Maar ik weet ook van mijzelf dat ik gemakzuchtig kan zijn en dit is de valkuil van velen.

Inmiddels zit de paleo levenswijze in mijn systeem, maar dit is niet vanzelf gegaan. Ik ben vanaf het begin streng geweest voor mijzelf, maar tegelijkertijd ook gaan kijken naar mijn eigen gedrag.
Wat doe ik als ik lekkere trek heb?
Hoe voel ik mij als ik niet-paleo gesnoept hebt?
Wat bepaalt of ik paleo ga koken of niet?
Wat doet het met mij wanneer mijn vriend niet paleo wil eten en hoe los ik dit op zodat het voor beide partijen acceptabel is?

Mocht je mijn antwoord op deze vragen willen, stel de vragen dan gewoon! Per vraag het antwoord uitschrijven wordt een lang verhaal en daar wil ik jullie niet mee lastig vallen. Wel schrijf ik hieronder een aantal tips om de paleo levenswijze goed te beginnen en ook vol te houden, gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Misschien kunnen jullie er iets mee!

Tips:
РPlan per week ̩̩n of twee middagen/avonden waarop je jouw basics bereid. Wat eet je graag? Kun je dit wat langer bewaren? Prima, maak dit en vries indien mogelijk een deel in.

– Ga je zeker in het begin niet druk maken om het afvallen! De start is al lastig genoeg. Ik ben zelf een week ziek geweest. Ik gebruikte al weinig suikers en koolhydraten op advies van een mdl-arts ivm met jarenlange hevige PDS klachten. Toch is mijn lijf in detox stand gegaan en dat heb ik geweten. Maar de energie die ik ervoor heb terug gekregen, geen afterdinnerdips meer en de positieve kijk op het leven zijn het meer dan waard geweest!

– Begin gewoon met recepten die je lekker lijken. Het maakt niet uit of het onder maaltijd of snack valt. Je moet er plezier aan beleven om te koken, nieuwsgierig zijn om te proeven. Wakker met deze recepten je creativiteit in de keuken aan!

– Schep enige orde in de keukenkastjes. Niks is zo irritant als misgrijpen of vergeten zijn waar je dat ene ingrediënt ook alweer gelaten hebt.
Kom je ruimte tekort voor de paleo-proof ingrediënten? Mooi! Dan heb je gelijk een goed excuus om alle niet-paleo producten de deur uit te werken. Ik ben zeer tegen voedselverspilling, dus gooi het niet gelijk weg! Probeer eerst anderen er blij mee te maken. Misschien de buren, vrienden, familie, voedselbank… Niet iedereen kiest voor de paleo-levenswijze, dus er moet vast iemand zijn die wel blij wordt van jouw volkorenpasta!

– Nog even over die paleo-ingrediënten. Wanneer je met je meterslange boodschappenlijst naar de Ecoplaza rent, zullen velen het niet volhouden. Simpelweg omdat het een onbetaalbare klus wordt. Bedenk voor jezelf wat je per sé biologisch wilt hebben. Ook in de supermarkten verschijnt steeds meer aan biologische producten. Bij de Aldi verkoopt men ook kokosolie. Okee, het is misschien niet van de allerhoogste kwaliteit. Maar nog altijd beter dan de vloeibare boter met olijfolie uit knijpfles die tenminste een jaar goed blijft.
Afgelopen week had ik tapiocameel nodig: in de biosupermarkt kostte dit €1,89 voor 250 gram. In de toko €0,65 voor 400 gram. Het is één van de vele voorbeelden…
Blijf dus goed om je heen kijken en vergeet daarbij zeker de toko’s niet!

РTot slot (voor vandaag ;)) misschien wel de belangrijkste: GENIET! Geniet van je lekkere probeersels, geniet van je momentje bankhangen, geniet van de tijd met je familie/vrienden/kind(eren). We leven maar ̩̩n keer: maak er wat moois van!!!