Het thermogeen effect

Soms lees je wel eens van die dingen, waarvan je denkt: “Eehm.. wat?” Zo kwam ik met enige regelmaat de term ’thermogenese’ en ’thermogeen effect’ tegen. In het begin dacht ik dan steeds: “Het zal wel”, maar naarmate ik het vaker tegen kwam werd ik toch wel nieuwsgierig. Wat bedoelen ze hier nou mee? En wat voor een effect is dat dan? Tijd voor het nodige speurwerk! In dit artikel lees je het resultaat van dat speurwerk.

Thermogenese is simpel gezegd de warmte-productie in ons lichaam. Deze warmte ontstaat door de verbranding van calorieën. Ons lichaam verbrandt dag en nacht calorieën. Nu zal het voor de meeste lezers geen nieuws zijn dat er meer calorieën worden verbrand bij het sporten, dan bij het slapen (of je moet héél onrustig slapen 😉 ). Sinds ik de paleo lifestyle volg ben ik een beetje allergisch geworden voor de term calorieën, ik wil er eigenlijk niks over horen. Gewoon gezond eten en lekker sporten, dan komt het wel goed met dat lijf. Toch bleef ‘het thermogene effect’ hangen. Zo las ik dat bepaalde voedingsmiddelen een thermogeen effect zouden hebben. Oftewel: deze producten zorgen ervoor dat je verbranding omhoog gaat, het interne vlammetje wordt opgestookt.

Los van mijn onderzoek kwam iemand uit mijn omgeving terecht bij een ayurvedische arts, welke het prompt ook had over “het vlammetje dat opgestookt moest worden om zo wat lichaamsgewicht te verliezen en lekkerder in je vel te zitten”. Deze persoon kreeg naast voedingsadvies ook bepaalde supplementen mee. De ingrediëntenlijst van deze supplementen heb ik eens naast mijn lijstje van verzamelde thermogene producten gelegd en wat denk je? De overeenkomsten waren bijna eng te noemen! Zou er dan toch echt een waarheid achter kunnen zitten? Er is maar één manier om daar achter te komen: uitproberen. (Wil je trouwens meer weten over de ayurvedische principes, check dan eens dit boek. Erg interessant!)

Zo heb ik de afgelopen maand volop geëxperimenteerd met het toevoegen van kruiden/specerijen aan gerechten, andere soorten thee, enz. Ik kan niet zeggen of ik hierdoor kilo’s ben afgevallen. Ik sport ook veel, eet enkel paleo en ik ben nog meer naar mijn lijf gaan luisteren wat betreft de vraag of ik wel echt zin heb in eten of dat ik bijvoorbeeld dorst heb. Wat ik echter wel heb gemerkt, is dat ik het minder koud heb gehad. Nu hoor ik de lolbroeken al zeggen: “Het was buiten ook minder koud, muts!” Maar ik heb toch wel wat ochtenden m’n autoruiten staan krabben, zelfs zonder handschoenen aan. Normaal deed ik er dan wel even over om weer op te warmen, maar nu was hier geen sprake van. Binnen een mum van tijd was ik weer op temperatuur. Ik deed voorheen op m’n werk zelden m’n trui of jasje uit, nu loop ik regelmatig rond in een dun shirtje. Er gebeurt dus toch wel iets!

Benieuwd naar dat lijstje thermogene producten? Komtie:

Cayennepeper, chilipeper, zwarte peper
Gember
Kokosolie
Kurkuma
Paprika
Grapefruit
Sinaasappel
Mierikswortel
Bleekselderij
Knoflook
Groene thee 
Appelcider azijn
Eiwitten
Vezels

Je ziet dat veel zaken regelmatig voorkomen in de paleo lifestyle, zoals vezelrijke en eiwitrijke voeding en kokosolie. Ik zie wel overeenkomsten tussen de theorie van thermogene voedingsmiddelen en de uitwerking dat de paleo lifestyle op veel mensen heeft -> ze vallen af. Het is geen directe oorzaak-gevolg situatie, er spelen meer factoren mee, maar ik denk toch dat ik nog even verder blijf testen met deze voedingsmiddelen…  Op naar een bikini-proof body!

One Comment

  1. Petra Coolen

    Herkenbaar! Nu is het me duidelijk waarom ik al geruime tijd in een shirt loop, terwijl de rest van het gezin nog een trui/vest draagt….

Comments are closed.