Keuken essential 3: citroensap

De citroen schijnt een echt gezondheidsbommetje te zijn.

Er wordt beweerd dat citroen stoffen bevat die helpen ‘ontgiften’, waardoor andere voedingsstoffen weer beter opgenomen kunnen worden. Daarnaast zou het een booster voor de galproductie. Gal zorgt voor een verhoogde spijsvertering. Dit is voor veel mensen de reden om de dag te starten met een glas warm water met daarin citroensap. Het zou helpen van je opgeblazen gevoel af te komen.

Naast de bewering dat citroensap vooral een goeie is voor de spijsvertering, worden er meer gezondheidseffecten geclaimd. Zoals:

  • Citroen is een vitamine C bom. Goed voor het immuunsysteem en centrale zenuwstelsel.
  • Citroensap is rijk aan kalium. Het lichaam gebruikt dit o.a. voor onderhoudswerkzaamheden aan de zenuwen en hersenen.
  • Vitamine C is ook een belangrijk onderdeel bij de aanmaak van collageen. Collageen zorgt voor zo’n mooi strak huidje, weet je nog? 😉
  • Citroensap remt ontstekingen en weet veel soorten bacteriën onschadelijk te maken.

Kortom, een hoop prachtige claims voor de citroen. Maar ook zeker één groot nadeel: je tanden zijn iets minder gek op citroenzuur! Mocht je het dus verwerken in zo’n glas warm water in de ochtend of in je smoothie, drink het dan altijd met een rietje.

Zelf gebruikte ik citroensap maar weinig. Waarom? Iedere ochtend een citroen uitpersen en de pers schoonmaken kostte me teveel tijd. Inmiddels heb ik daar een trucje op bedacht.

Pers 5 citroenen uit en vang het sap op in een kannetje met een schenktuit. In de supermarkt kun je ijsblokzakjes kopen: niet duur en superhandig! Vul zo’n ijsblokzakje met het citroensap, leg bovenin de zak een mooie knoop, leg de zak in de vriezer en voilá: wanneer je citroensap nodig hebt, pak je gewoon een blokje. Makkelijk toch?

Als je Paleoleven op Facebook hebt, had je vast allang gelezen dat het ook handig is om citroensap te verwerken in een smoothie waar fruit in zit wat bruin kan worden. Door de citroensap blijft het lekker fris van kleur en smaak. Handig als je je smoothie mee neemt naar je werk/school!

citroensap

2 Comments

Comments are closed.