Keuken-essential 4: ui

Ja, je leest het goed. Wat ik, net als vele huishoudens, altijd in huis heb zijn uien. Waarom? Omdat ze super veelzijdig zijn en een heerlijke smaakmaker in vele gerechten. 

Met dit herfstige weer gebruik ik ui veel in soepen die weer steeds vaker op tafel verschijnen. Maar ook in salades, ovenschotels of gebakken in de pan zijn ze heerlijk. Wist je dat ui ook onder de groentes valt? Ui bevat vitamine B2, B6 en B11. Maar vooral veel mineralen als kalium, calcium, koper, zink, fosfor en ijzer. 

Uien zijn er in vele verschillende soorten, grootte, scherpte en kleuren. 

De gele ui is in Nederland de meest bekende en meest gebruikte ui. Niet zo gek, want ondanks dat deze ui best scherp is, heeft het ook iets zoets. Hierdoor is de ui zowel rauw als bereid te eten. Hoe meer gebakken, des te minder scherp. 

De rode ui zien we ook in bijna alle supermarkten liggen. Deze ui is ook vrij scherp, maar door de mildere nasmaak en zijn mooie kleur is het een mooie toevoeging in salades. Prima rauw te eten dus, waardoor alle vitaminen en mineralen behouden blijven! 

De bosui is inmiddels ook volledig ingeburgerd in Nederlandse supermarkten. Deze, tot bosje gebonden, stengels worden ook wel lente-uitjes genoemd. Echter is een bosui een verder ontwikkelde lente-ui, waardoor een bosui onder aan de stengel echt een bolletje heeft en een lente-ui niet. De bosui heeft een pittige wat zoetige smaak waardoor het heerlijk is door salades, als garnering op een soepje, maar ook uitermate geschikt om te verwerken in een oosterse wokmaaltijd. Hetzelfde geldt voor een lente-ui, maar deze is wat milder van smaak. 

Sjalotten zijn eigenlijk niet echt uien te noemen, omdat deze net als knoflook in een bolletje bij elkaar groeien. Maar laat je niet misleiden door deze onschuldig klinkende omschrijving! Het zijn pittige jongens waarvan ik bij het snijden gegarandeerd de tranen in mijn ogen heb staan. Dit weerhoudt mij echter niet om regelmatig sjalotten aan mijn gerechten toe te voegen. Heerlijk bij stoofvlees, of gebakken in rode wijn en een beetje tapiocameel tot een saus bijvoorbeeld voor over een kort-gebakken in de oven gegaarde eendenborst. Als ik guacamole maak voeg ik hieraan ook het liefst een paar sjalotten toe. 

Nu je het één en ander weet over verschillende uien nodig ik je uit om nog eens wat recepten op mijn site te bekijken. Probeer eens iets uit met een andere ui. Of misschien heb ik je wel op een creatief idee gebracht? Later deze week zal ik het recept voor een heerlijke paleo uiensoep met jullie delen. Voor nu, naast alle info, een handige tip:

Leg de ui een kwartiertje voor het snijden in de vriezer. Dit zal een hoop tranen voorkomen 😉