Koolhydraten en fruit

Het is niet bij iedereen bekend, maar fruitsuikers zijn koolhydraten. Dit is dan ook de reden dat bij veel koolhydraat-arme diëten geen of zeer beperkt fruit wordt aangeraden. Bij paleo zit het denk ik iets anders in elkaar. Het hangt er namelijk een beetje vanaf waarom je de paleo levenswijze gaat volgen.

Als je ‘gewoon’ gezonder wilt gaan leven, kun je gerust van fruit genieten. Twee stuks fruit op een dag is dan een mooie richtlijn.

Er zijn mensen die het doen om af te vallen. In dat geval zou ik voorzichtigheid met fruit aanraden, 1 stuk per dag maximaal. Probeer daarbij ook een bewuste keuze te maken in het fruit dat je op je fruitschaal legt. Niet alle fruitsoorten bevatten namelijk evenveel koolhydraten. Om de afweging een stukje makkelijker te maken plaats ik hier een top 10 van fruitsoorten die in verhouding tot ander fruit weinig koolhydraten bevatten.

Top 10:

  1. Bramen
  2. Aardbeien
  3. Bosbessen
  4. Sinaasappel
  5. Nectarine
  6. Aalbessen
  7. Abrikoos
  8. Framboos
  9. Ananas
  10. Grapefruit

Dit soort lijstjes zijn handig om te onthouden of op een klein briefje in je portemonnee te stoppen. Zo heb je in de supermarkt altijd het ‘veilige’ fruit bij de hand. Afwisseling is in alle voedingscategorieën zeer belangrijk, vergeet dit ook bij het fruit niet toe te passen! Je kunt best af en toe eens een uitstapje maken naar een koolhydraatrijke fruitsoort, zoals banaan of mango. Maar maak er geen dagelijkse gewoonte van als je wat kilootjes kwijt wilt 😉

banana

Bron afbeelding: www.emp-online.co.uk