Minder eetlust bij warm weer

Als het warm is zoals de afgelopen dagen, dan merk ik dat ik veel minder trek heb in eten. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Wanneer je iets eet, moet je lichaam moeite doen om dit te verwerken. Dit noemt men ook wel eens ‘verbranden’ en dat is precies wat er in het lijf gebeurt. Bij die verwerking komt er warmte vrij. Hier heb je ook al iets over kunnen lezen in mijn artikel over het thermogeen effect. Die warmte hebben we in de winter nodig om ons lichaam op gezonde temperatuur te houden. Eiwitten kosten het lichaam moeite om te verbranden. Daarom geeft eiwitrijke voeding langer een verzadigd gevoel en is de hoeveelheid warmte die het ons lichaam geeft groter, dan wanneer we bijvoorbeeld een stukje komkommer weg knabbelen. Het zou dus heel goed kunnen dat jij op een warme zomerse dag niet zo’n zin hebt in vlees, vis of een gebakken eitje bij het ontbijt.

Wanneer de omgevingstemperatuur hoog is en jij daar heerlijk in het zonnetje van geniet, heeft ons lichaam minder warmte van binnenuit nodig. We willen juist eerder warmte kwijt! Het lijkt misschien té simpel, maar het drinken van water (blussen!) is hier een logische oplossing voor het lichaam. Dit is sowieso belangrijk bij warmte, want we verliezen dan ook veel meer vocht doordat we meer zweten. Dit vocht moet wel aangevuld worden.

Bedenk echter wel dat je je voedingsstoffen wel gewoon nodig hebt, inclusief eiwitten. Probeer dus bij warm weer:

  • extra te drinken (water, geen alcohol want dat drijft vocht juist af)
  • combineer de thermogene voedingsmiddelen, zoals eiwitten, met lichte maaltijden zoals een salade of een smoothie. Zeker een goede tip als je wilt afvallen in de zomer, op deze manier is het beter uit te houden.
  • Bewaar die lekkere maar zware maaltijd voor de minder warme dagen. Dan heeft je lichaam er veel meer aan!

het weer