Zaterdagochtend, 25 juni. Ik mocht op bezoek bij Westland Peppers, een paprika- en peperkwekerij in (de naam zegt het al) het Westland. Een prachtig en groot bedrijf, ik heb nog nooit zoveel pepers en paprika’s bij elkaar gezien! Ik kreeg een rondleiding van tuinder en eigenaar Pieter Boekestijn, een man die innemend weet te vertellen over zijn bedrijf en alles wat daar groeit. Maar ook over de tuinbouw in het algemeen en de voedingsmiddelenindustrie, een interessante maar bizarre business. Waar ik eerder wat terughoudend (bijna angstig) was met pepers, ben ik nu gefascineerd door deze hotties. Sinds ik bij Westland Peppers ben geweest eet ik iedere dag wel paprika en/of pepers. Overeten (alles proeven!), tranen over m’n wangen van ‘iets’ te veel peper, een brandende mond, uitbrekend zweet, klotsende oksels en hoestbuien zijn het gevolg. Maar ook een nieuwe liefde voor pepers, want eigenlijk zijn die dingen hartstikke geinig!
Een mini-interview:
Verbouwen jullie alles biologisch?*
Nee, we verbouwen zo biologisch mogelijk. We gebruiken zo veel mogelijk biologische bestrijdingsmiddelen. Deze hangen en liggen her en der tussen de planten. Verpakkingsmiddelen zijn ook zo veel mogelijk biologisch verantwoord.
Biologisch verbouwen heeft ook te maken met de grond waarop geteeld wordt. De grond in het Westland is niet geschikt om biologisch op te verbouwen. Het is te nat, waardoor de luie plant heel makkelijk aan water komt. Hierdoor zal een plant vooral water uit de grond halen en weinig voedingsmiddelen. Waarom zou het immers die moeite doen, op water kan het ook leven. De smaak van de vruchten zal dan ook waterig worden. Bij Westland Peppers kiezen we er dan ook voor om te kweken op kokosgrond met voedingsstoffen, verpakt in plastic, zodat wij zelf de verhouding grond/water kunnen bepalen. Op deze manier zorgen wij voor smaakvolle producten.
Wie zijn de grootste afnemers van jullie producten? Kunnen particulieren eigenlijk wel bij jullie terecht?
De meeste producten gaan naar bedrijven in Noordwest Europa, Scandinavië, Duitsland. Hier worden veel vaker pepers gebruikt in gerechten. Wij Nederlanders zijn nog wat terughoudend. Daarnaast leveren wij onder andere aan restaurants, hotels en een grote supermarktketen. Zowel particulieren als bedrijven kunnen bestellen in onze webshop.
Jullie ontwikkelen ook nieuwe soorten paprika’s en pepers. Hoe gaat zoiets in z’n werk?
Soms ontdekken we ‘bij toeval’ bepaalde eigenschappen, zoals bij de zaadloze snoeppaprika’s. Bij het plukken kwam ik erachter dat er geen zaadjes in de paprika zaten. Ik ben de rest van de plant gaan nalopen en ook bij die paprika’s zaten er geen zaden in. Toen zijn we door middel van stekken de plant verder gaan telen.
Worden paprika’s en pepers bij dezelfde temperatuur verbouwd of verschilt dit per soort?
Gemiddeld ligt de temperatuur in de verschillende kassen op 21 graden, bij zowel de pepers als de paprika’s.
Hebben verschillende kleuren paprika ook andere smaken of is dit een fabel?
Er zit een kern van waarheid in, maar het zit niet in elkaar zoals velen denken. Veel mensen associëren een gele paprika met zoetigheid en denken dus ook dat de gele paprika zoeter smaakt dan bijvoorbeeld de groene of de rode. Maar de rode paprika is zoeter dan de gele! De oranje paprika is de zoetste van de paprika’s. De groene en de gele paprika schelen weinig van elkaar wat zoetheid betreft.
Hoeveel tijd heeft een paprika gemiddeld nodig om te kunnen groeien?
Een paprika doet er ongeveer 60 dagen over om te groeien tot een groene vrucht. Daarna duurt het nog ongeveer 30 dagen tot de paprika rood gekleurd is.
Wat doen jullie met paprika’s en pepers die niet verkocht worden? Kan dat gerecycled worden, voedselbank?
Paprika’s en pepers die te ‘lelijk’ zijn voor de verkoop door hun rare vormen, verwerken we in onze sauzen. Deze sauzen zijn ook te bestellen via de webshop. (En heerlijk! Ik heb er drie mogen proeven: de Sweet red pepper ketchup, de Orange Sriracha sauce en de Sriracha sauce) De rest moeten we helaas weggooien. Pepers zijn smaakmakers, de één nog sterker dan de ander. Die eet je niet even extra tussendoor op!
Waarom vind ik in de winkels alleen rode puntpaprika’s en niet de witte?
De consument is gevoelig voor kleurtjes in het schap. De Nederlandse supermarktketens zullen helaas dan ook voorzichtig zijn met het inkopen van ‘afwijkende’ kleuren, zoals witte of groene puntpaprika’s. Zo hadden de Italianen eens bedacht dat het wel leuk zou zijn om pepertjes te verkopen in de kleuren van hun vlag: groen, wit en rood. Dit sloeg totaal niet aan! Rood vindt men leuk (en is het meest bekend… en ‘wat de boer niet kent…’), groen al wat minder, wit helemaal niet. Een misgelopen kans, want er is zoveel meer!
* Ter info, antwoord van Paleoleven:
Wat maakt een product biologisch?
Geproduceerd:
• met respect voor de natuur
• met respect voor dieren
• zonder chemische bestrijdingsmiddelen
• zonder kunstmest
• zonder preventieve antibiotica
• onder strenge controles van onafhankelijk instituut Skal
(Bron: Bionext)
Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens. In allerlei voorschriften is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan. Het instituut Skal controleert of ze worden nageleefd.
Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk, het Europese keurmerk voor biologische producten en/of de term ‘biologisch’ of vertalingen daarvan (organic, ökologisch, biologique).
Over het algemeen zijn biologische producten net zo gezond en veilig als niet-biologische producten.
(Bron: Voedingscentrum)
Zoals gezegd heb ik de afgelopen dagen veel pepers en paprika’s gegeten. Dit heeft geresulteerd in aardig wat recepten! Hieronder zie je er alvast drie. Er zullen echter de komende tijd nog wel meer recepten verschijnen waarin de paprika’s en pepers van Westland Peppers verwerkt zijn. Deze recepten dragen dan de tag ‘WestlandPeppers’.
Salsa verde a la Paleoleven
Ingrediënten:
2 tomatillo’s, in kleine blokjes
1/2 mango, geschild en in kleine blokjes
1 groene jalapeño peper, zonder zaadjes en gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1/2 ui, fijn gesnipperd
sap en rasp van 1 limoen
scheutje appelcider azijn
scheutje olijfolie
1 tl kokosolie
– Verhit de kokosolie in een steelpannetje en bak hierin kort de knoflook, ui en peper.
– Voeg vervolgens de tomatillo- en mangoblokjes toe en schep het geheel even om. Zet het vuur zacht.
– Daarna voeg je de sap en rasp van de limoen toe, schep het weer goed om en laat dit even pruttelen totdat de tomatillo’s helemaal zacht zijn.
– Tot slot zet je het vuur uit en voeg je de appelcider azijn en olijfolie toe. Schep het nu regelmatig even om en laat het afkoelen. (Je kunt het ook direct uit de pan in een weckpotje doen en deze afgesloten laten afkoelen.)
Lekker als dip bij chips van zoete aardappel, bij een gebakken kipfilet of over een andijviesalade.
Gevulde puntpaprika
Ingrediënten:
1 ancho poblano paprika
200 gr rundergehakt
tomatenpuree
1 stengel bleekselderij, gesnipperd
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
2 tl Italiaanse kruiden
2 shishito pepers, zonder zaadjes en gesnipperd
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Snijd de ancho poblano paprika aan de bovenkant open en trek de zaadlijst aan het steeltje eruit (voorzichtig!). Probeer zoveel mogelijk zaadjes uit de paprika te verwijderen, maar het is niet erg als er een paar achter blijven.
– Bak in een koekenpan de gehakt rul en voeg vervolgens de ui, knoflook, bleekselderij, kruiden en pepers toe. Kort bakken!
– Vul de paprika met het mengsel en leg de paprika in een ovenschaal. Zet de ovenschaal 20 minuutjes in de oven.
Het voordeel van deze paprika is dat ‘ie niet zo dik is. Hierdoor hoeft het niet zo lang in de oven te staan als een ‘gewone’ paprika.
Smoothie met pit!
Ingrediënten:
1 schijf verse ananas
100 gr diepvriesaardbeien
blaadjes van 1 takje munt
1 shishito peper
1,5 kopje water
– Snijd de peper in de lengte door midden en verwijder de zaadjes en het steeltje. Grill de peper ongeveer 3 minuten.
– Voeg alle ingrediënten toe aan de blender, inclusief de gegrilde peper. Blenderen maar!