Met de feestdagen zijn veel mensen dol op gourmetten. En ik moet toegeven: ook bij ons thuis komt met Pasen of Kerst regelmatig het gourmetstel op tafel! Gezellig met z’n allen aan tafel, ieder rommelt lekker in zijn eigen pannetje en maakt waar hij zin in heeft. Inmiddels komt Pasen er al weer aan en in dit artikel laat ik je zien wat er bij ons tijdens zo’n paleo proof gourmet zoal op tafel staat en geef ik tips hoe je het gourmetten voor iedereen aan tafel leuk maakt: glutenvrij, lactosevrij, voor jong en voor oud.
Waar moet ik op letten bij de boodschappen?
Op zich verschilt dat niet veel met anders: koop zoveel mogelijk ‘naturel’. Dus verse groenten, vers fruit, onbewerkt vlees en onbewerkte vis. De kant-en-klare vleesmini’s zijn uit het oogpunt van tijdsbesparing best aantrekkelijk, maar vaak barsten deze van de e-nummers en conserveermiddelen. Als je graag een fruitsalade wilt maken en hierbij toch kiest voor fruit uit blik, let er dan op dat het fruit in eigen sap zit in plaats van in siroop. De supermarkten verkopen vaak ook voorgesneden groenten als paprika, ui en champignons. Hier kun je prima voor kiezen, mits er weer niets aan is toegevoegd om het langer houdbaar te maken.
Wat kan ik bij het paleo proof gourmetten zoal op tafel zetten?
Vlees en vis, in kleine stukjes
- Maak zelf minihamburgers met naturel (runder)gehakt, hamburgerkruiden en deze hamburgerpers. Kinderen vinden dit een geweldig klusje om te doen!
- Mini-slavinkjes: rol 200 gram naar smaak gekruid (varkens)gehakt uit tot een rol met een doorsnee van zo’n 2 cm. Snijd deze in stukken waarvan de breedte iets smaller is dan je plakken spek en rol deze stukjes gehakt vervolgens in een stukje spek.
- Stukjes kipfilet
- Stukjes varkenshaas
- Wokgarnalen
- Zalmmootjes
- Tonijnmootjes
- Spekblokjes
- Cocktailgarnaaltjes
Groenten en fruit
- Maak een saladbar, bestaande uit allemaal kleine schaaltjes met ingrediënten die verwerkt kunnen worden in de salade. Denk hierbij aan: gesneden ijsbergsla, paprikastukjes, gesnipperde ui, gekookte en afgekoelde sperzieboontjes, tomatenblokjes, avocadoplakjes, worteltjes, blokjes komkommer, stukjes ananas, stukjes mango, kappertjes.
- Een fruitsalade doet het bij ons altijd goed. Appel, banaan, ananas, sinaasappel, kiwi, druiven. Wat je maar lekker vindt!
- Veel groenten uit de saladbar kun je ook prima verwerken in je pannetje. Vergeet niet een schaaltje met champignons op tafel te zetten, heerlijk om te bakken met een uitje en een stukje varkenshaas.
- Gourmetten tijdens Pasen? Denk dan ook eens aan lekkere seizoensgroenten op tafel als asperges, heerlijk om te verwerken in een omelet.
- Gourmetten tijdens de Kerst? Vergeet de geblancheerde pompoenblokjes dan niet op tafel te zetten, lekker om te bakken.
En verder
- Plakjes komkommer en reepjes paprika, lekker met bijvoorbeeld zelfgemaakte hummus!
- Pannenkoekenbeslag
- Geklutste eieren
- Kruiden! Denk naast peper en zout ook eens aan chilipoeder, gerookte paprikapoeder, komijn, kerrie, rozemarijn en knoflook.
- Ghee om in te bakken. Teveel gedoe om zelf te maken? Laatst vond ik bij de Jumbo verse geklaarde boter in het koelschap van het merk Royal Vivbuisman. Doorgaans vind ik ghee uit de supermarkt ontzettend vies (zuur!!), maar dit was een zeer aangename verrassing, prima vervanger als je even geen tijd hebt om het zelf te maken.
Eet smakelijk en fijne feestdagen!
Meer leuke en handige artikelen?
Volg dan de pagina op Facebook en blijf op de hoogte!