Past gelatine bij paleo?

Nou en of gelatine bij paleo past! Gelatine is een eiwit dat voortkomt uit het bindweefsel, de huid en de botten van onder meer runderen, kippen of varkens. Het klinkt niet erg aantrekkelijk hè? Toch is het wel erg gezond voor onze huid (vermindering van rimpels!), haren en botten. Ook de maag en darmen genieten van de voordelen van gelatine, door de verbetering en zelfs herstel van ons maag- en darmvlies. Hierdoor worden voedingsstoffen beter door het lichaam opgenomen.

Maakt het uit welke gelatine je kiest?

Waar je vooral op moet letten is de kwaliteit van de gelatine. Die laat namelijk nogal eens te wensen over. Doorgaans kun je zeggen dat gelatinepoeder puurder is dan bijvoorbeeld gelatineblaadjes. Dit heeft te maken met het verkrijgen en verwerken van de gelatine. De poeder past dan ook beter bij de paleo lifestyle. Zelf gebruik ik het liefst deze gelatinepoeder: te gebruiken in zowel warme als koude gerechten en gewonnen uit de botten van grasgevoerde runderen. Ook van het merk Jacob Hooy is gelatinepoeder verkrijgbaar van hoogwaardige kwaliteit.

Waar kan ik gelatine in gebruiken?

Gelatine kun je onder meer verwerken in zelfgemaakte jam, in deze no-bake cheesecake of maak je eigen gezonde gummie snoepjes! Verder kun je ook altijd een klein schepje gelatinepoeder toevoegen aan een smoothie om het meer dikte en gezonde voedingsstoffen te geven.

Natuurlijk is gelatinepoeder geen vervanger van gezond eten. Het beste blijft toch om bijvoorbeeld zelf een lekkere bottenbouillon te maken en hier dezelfde vergelijkbare voedingstoffen uit te halen. Je kunt hier vrijwel alle botten voor gebruiken. Het klinkt misschien een beetje vies, maar ik heb in mijn vriezer een bak staan waar ik botjes in bewaar. Kippenbout gegeten? Hup, botjes in het bakje. Karbonade gegeten? Hup, botjes in het bakje. Hele kip op het menu gehad? Hup, botjes én vel in het bakje! Als de bak vol is giet ik twee liter water in de slowcooker, ik kiep de inhoud van de bak er bij en laten trekken maar. Ik laat het gerust 15 uur z’n gang gaan op de lage stand met als resultaat een prima bottenbouillon die goed te gebruiken is voor verschillende soepen. Super gezond én lekker!