2-in-1! Kurkumapasta en ‘golden milk’

It’s your lucky day! Vandaag deel ik niet één maar twee recepten.

Te beginnen met kurkumapasta.

Kurkuma is een specerij dat voornamelijk in India veel wordt gebruikt in curry’s. Kurkuma zorgt voor die mooie oranje kleur. Maar kurkuma is goed voor meer dan alleen een mooi kleurtje. Aan kurkuma worden een hoop gezondheidsvoordelen toegewezen. Dit heeft kurkuma vooral te danken aan het stofje curcumine. Dit zou een ontstekingsremmende werking hebben en is tevens een krachtige antioxidant. Daarnaast zorgt curcumine voor een snellere aanmaak van nieuwe neuronen. Er is echter nog niet aangetoond dat dit ook onze denkprocessen kan versnellen of dat het geheugen verbetert. Verder wordt er ook beweerd dat het zou helpen tegen ziektes als kanker en Alzheimer. Persoonlijk ben ik daar wat voorzichtig mee, te meer omdat hier naar mijn mening nog onvoldoende (lange termijn) onderzoek naar gedaan is. Toch ben ik wel geneigd om te denken: waar rook is, is vuur. Ik denk dus dat het geen kwaad kan om deze mooie specerij met regelmaat op het menu te zetten. Wel altijd in combinatie met zwarte peper, chilipeper of cayennepeper, omdat een stofje in deze pepers (peperine) de opname van curcumine behoorlijk verhoogd! Dit is van belang bij recepten waar je feitelijk maar weinig kurkuma in verwerkt. Zo kan je lichaam de curcumine optimaal benutten.

Ingrediënten:
1/2 kopje amandelmelk
1/4 kopje kurkuma
1/2 tl zwarte peper

– Doe de amandelmelk en de kurkuma in een steelpannetje en roer dit constant door, totdat het een gladde massa is.

– Laat het geheel 7 – 9 minuten koken, blijf dit goed roeren! Mocht het erg dik/droog worden, voeg dan een klein beetje water toe.

Laat de kurkumapasta afkoelen in een glazen potje. Houd een houdbaarheid van 16 dagen aan. Er zijn sites die aangeven dat het langer houdbaar is, maar met 16 dagen speel je op safe. Mocht het onverhoopt toch eerder wat metaalachtig ruiken: weggooien en verse maken!

kurkumapasta

 

Golden milk

Golden milk is een drankje dat al eeuwen bekend staat als wonderdrankje. Dit heeft te maken met de hierboven beschreven gezondheidsvoordelen. Maar wist je ook dat het cholesterolverlagend werkt? Dit heeft te maken met de leverreinigende werking van dit drankje. Dit heeft weer een positieve uitwerking op gewichtscontrole en een zuivere huid. Daarnaast is het ook gewoon lekker 😉

Ingrediënten:
1 kopje amandelmelk
1 tl kokosolie
1 tl kurkumapasta
Eventueel zoetmiddel naar smaak, bijvoorbeeld honing of ahornsiroop

– Doe de amandelmelk, kokosolie en kurkumapasta in een steelpannetje en verwarm dit. Het mag niet koken, dus blijf erbij en blijf roeren!

– Wanneer het genoeg verwarmd is, giet je de golden milk in een mok en voeg je eventueel een zoetmiddel toe.

LET OP!

Kurkuma is nog volop onder de aandacht bij onderzoekers. Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen, maar de -nadelen voor mensen zijn nog niet erg bekend. Op dieren bleek echter dat te lang gebruik (drie maanden) van hoge doseringen negatieve effecten hadden op de longen, darmen en maag. Maak gebruik van deze kennis en ga GEEN curcumine supplementen gebruiken! Wat betreft de golden milk: drink om de dag een glaasje of zelfs om de twee dagen. Zie het als een lekkere traktatie en niet als een dagelijks shotje ‘gezondheidsbooster’.

golden milk