Afgelopen week kwam mijn moeder: lekker keuvelen, nageltjes lakken… en toen was het 17.00 uur. Ik vroeg of ze zin had te blijven eten. “Er staat bloemkoolsoep op het menu!” Even bleef het stil… “Oké, is goed, ik ben wel benieuwd… Het klinkt niet heel aantrekkelijk.” En daar heeft ze best wel gelijk in. Dit recept is ontstaan in een opwelling. Ik had eigenlijk een bloemkool gekocht om ’traditioneel’ te eten: gekookte bloemkoolroosjes, gekookte zoete aardappel en een lekker stukje gebakken vlees erbij. Maar toen het zover was had ik echt geen zin in gekookte bloemkool. Maarja, ik moest er toch íets mee. Het resultaat was verrassend lekker en ook mijn moeder heb ik kunnen overtuigen: “Stuur dit recept maar even door als je wilt.” Tuurlijk wil ik dat, maar dan moet het er wel zijn. Aangezien deze site is ontstaan als mijn online receptenboek waarmee ik makkelijk recepten kan delen, werd het dus tijd om het recept online te slingeren. Bij deze, geniet er van!
Ingrediënten:
1 kleine bloemkool, in stukken
1/2 liter kippenbouillon
1/2 liter runderbouillon
150 ml kokosmelk
150 gr kastanjechampignons, in plakjes gesneden
125 gr uitgebakken spekjes
2 bosuitjes, in ringen
1 ui, gesnipperd
2 knoflookteentjes, geperst
1 el kokosolie
– Verhit de kokosolie in een ruime pan en bak de ui en knoflookteentjes op een laag vuur tot de uitjes glazig zijn.
– Voeg de bloemkoolroosjes toe en bak deze kort mee.
– Voeg de bouillon toe en kook de bloemkool zacht. Pureer de bloemkool tot een romige massa ontstaat.
– Voeg de champignons en kokosmelk toe, laat dit een kwartiertje heel zachtjes koken.
– Als de champignons wat zachter zijn voeg je de uitgebakken spekjes en de bosuitjes toe en verwarm het geheel gedurende 5 minuten.
Eet smakelijk!
