Je hoort wel eens: “Je bent je verleden.” Helemaal waar, als je het aan mij zou vragen! Iedereen heeft zijn/haar eigen rugzak met een eigen geschiedenis. Deze geschiedenis vormt ons allemaal tot wie we zijn, hoe we denken, hoe we ons gedragen en hoe we ons voelen. Zelfs gisteren, zelfs een uurtje geleden behoort al tot die geschiedenis. Het kan dus zomaar zijn dat een gebeurtenis van vandaag, ons handelen in de toekomst kan bepalen! Intrigerend, niet?
Een stukje van mijn geschiedenis is een relatie met een half-Nederlandse/half-Arubaanse man. De grap was echter dat het Nederlandse helftje soms ver te zoeken was 😉 Zo gek als hij was op ‘zijn’ eiland, zo rap was ik ook verkocht aan dit prachtige eilandje van nog geen 200 m2 groot. Het heerlijke weer, de lieve en warme bevolking en de mooie natuur, zowel op het land als in het water: dit eiland zal nooit meer uit mijn hart verdwijnen.
Bij een toch voornamelijk Arubaanse man hoort een voorliefde voor lekker eten. (Ik zie hier een overeenkomst met mezelf!) En koken, dat kunnen die Arubanen wel. Oei, oei, oei wat lekker! Op het eiland, maar waar mogelijk ook in Nederland, hebben we regelmatig genoten van de heerlijkste taartjes, pastechi (di keshi/kaas!), calco (visgerecht) van restaurant Red Fish en andere gerechten. Uiteraard was dit allemaal niet erg paleo-proof…
Ondanks dat de relatie tot mijn geschiedenis behoort, trakteer ik mezelf ook nu nog graag op een stukje ‘Aruba’. Met als verschil dat ik het nu toch wel heel graag paleo-proof wil eten. Mijn meest favoriete taart is de bolo di cashupete, cashewnotentaart. Reuze machtig, maar zelfs na twee kleine stukjes is het moeilijk om nee te zeggen tegen een derde stukje 😉 Bij deze taart verander ik op slag in een Rupsje Nooitgenoeg, echter vormt mijn lichaam dan op den duur de pop en ik word maar geen vlinder… Niet te vaak maken dus als je slanke lijn je lief is!
Voor een kleine taart, ronde springvorm van 18 cm
Ingrediënten:
Cake:
100 gr palmsuiker
50 gr vanille palmsuiker
4 eieren
100 gr ghee, kamertemperatuur
100 gr kokosolie, kamertemperatuur
125 gr amandelmeel
75 gr kokosmeel
½ el bakpoeder
1 tl zeezout
Cashew vulling/frosting:
350 gr cashewnoten + wat extra voor de decoratie
Sap ½ citroen
200 ml amandelmelk
250 ml water
50 gr palmsuiker
25 gr vanille palmsuiker
ongeveer 50 ml rum
– Verwarm de oven voor op 170 graden.
– Je begint met het bakken van de cake. Voeg alle ingrediënten samen en mix dit tot een glad beslag. Laat het 10 minuten rusten, zodat het kokosmeel vocht kan opnemen. Schep het na die tien minuten nog even door voordat je het geheel in de ingevette springvorm doet. Zet de cake minimaal 30 minuten in de oven. De cake is klaar als een satéprikker droog uit de cake komt wanneer je er in prikt.
Voor de Antillianen onder ons: op deze manier maak je dus ook een paleo-proof bolo di manteka!
– Als de cake gaar is, kun je deze uit de oven halen en laten afkoelen. Dit afkoelen is erg belangrijk, omdat het anders bij het snijden uit elkaar valt. Geduld hebben dus! Je kunt ‘m eventueel, als de ergste warmte er vanaf is, even in de koelkast zetten.
– Vul een blender met de cashewnoten, het citroensap, amandelmelk, water en (vanille)palmsuiker. Blend het geheel tot een egale massa ontstaat. (Let op: doe dit echt in een blender en NIET in je keukenmachine! Bij mij spoot het tussen alle kieren van de deksel door en ik was een half uurtje zoet met het schoonmaken van mijn keuken…Oeps!)
– Schenk de cashewmassa in een pan en zet het vuur zachtjes aan. Blijf goed roeren! Het is de bedoeling dat het wat gaat indikken. Dit kan even duren, maar ineens gaat het snel.
– Als de cashewpasta dik genoeg is kun je hier naar smaak wat rum aan toevoegen. Ik ben uitgegaan van 50 ml.
– Laat de cashewpasta iets afkoelen en roer dit regelmatig even door. Zorg wel dat het bij verwerking nog warm is.
– Snijd de cake halverwege horizontaal door midden, zodat je twee schijven krijgt. Indien gewenst kun je hier ook drie schijven van maken, maar dit hangt een beetje af van hoe hoog je cake is na het bakken/afkoelen.
– Smeer de eerste schijf cake in met de cashewpasta, dit is de vulling.
– Leg de tweede schijf bovenop de eerste schijf en zorg dat deze er netjes recht op ligt.
– Nu kun je de gehele cake insmeren met de cashewpasta, de bovenkant en de randen.
– Maak de cake af door hem mooi te versieren met halve cashewnoten. Antillianen doen dit prachtig met gekonfijte kersen, waardoor het een kleurig geheel wordt. Omdat deze kersen niet paleo-proof zijn, heb ik ze bij deze variant weg gelaten.
Je zult zien dat de paleo bolo di cashupete donkerder is van kleur dan de originele. Dit komt door het gebruik van palmsuiker. Je zult merken dat als je de taart een dagje laat staan in koelkast dat de smaken lekker intrekken. De palmsuiker zorgt voor een heerlijk caramel-achtig vleugje door de taart.
Bon apetit mi dushi!