Broccoli-courgettesoep is heerlijk als paleo diner of lunch, maar ook in een kleinere hoeveelheid prima als voorgerechtje. En naast veelzijdig is het vooral erg lekker 😉 Probeer het eens en laat je verrassen.
Voedingsstoffen en paleo
Ik krijg wel eens de vraag hoe ik er voor zorg voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Helaas denken nog veel mensen dat de paleo-lifestyle vooral veel uitsluiten van voeding betekent, maar dit valt feitelijk echt alles mee! Sterker nog: ik denk dat ik meer essentiële voedingsstoffen binnen krijg dan de gemiddelde Nederlander. Alle voedingsstoffen die ieder ander (hopelijk) binnen krijgt, krijg je met paleo ook binnen. Alleen via andere, wat ik noem, ‘dragers’. Zo verkrijg ik geen calcium uit melk, maar uit onder andere broccoli, bananen en zalm. Jodium verkrijg ik niet uit brood, maar door het gebruik van keltisch zeezout en gejodeerd zout af te wisselen en regelmatig paleo sushi te eten (nori-vellen zijn rijke jodium dragers). Koolhydraten en voedingsvezels haal ik uit groente en fruit. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Hoe zorg ik er voor dat ik genoeg en gevarieerde vitaminen binnen krijg? Naast dagelijks minimaal één groen(t)e smoothie van een halve liter, plan ik ook vier van de zeven dagen flinke boosters in mijn menu, zoals deze broccoli-courgette soep. Broccoli wordt gezien als één van de meest gezonde groenten door de grote hoeveelheid vitaminen, mineralen en vezels. Daarnaast is deze soep gewoon ontzettend lekker!
Wat zit er in de broccoli-courgettesoep?
Ingrediënten voor 4 personen:
500 gr broccoli (roosjes)
1 1/2 courgette, 1 in grove stukken en de halve in kleine blokjes
2 bataten, in blokjes
2 uien, grof gesneden
2 teentjes knoflook, grof gesneden
1 groente bouillonblokje
150 gr spekreepjes
125 ml kokosmelk
700 ml water
1 eetlepel kokosolie
peper en zout naar smaak
Hoe maak ik de broccoli-courgettesoep?
– Verhit de kokosolie in een soeppan en bak hierin kort de ui en knoflook aan.
– Voeg vervolgens de broccoliroosjes en grof gesneden courgette toe. Bak deze even mee.
– Voeg het water en het bouillonblokje toe en laat dit vijf minuutjes koken.
– Voeg vervolgens de bataten toe en kook het geheel tot de bataten gaar zijn.
– Pureer alles tot een gladde massa en zet het vuur laag.
– Voeg daarna de spekreepjes en het kokosmelk toe. Laat dit 10 minuutjes op laag vuur staan en roer het regelmatig even door zodat de spekreepjes goed los komen van elkaar.
– Als de spekreepjes gaar zijn voeg je de kleine courgetteblokjes toe. Deze mogen bite behouden, dus kook dit niet langer dan 5 minuten mee!
– Voeg tot slot naar smaak peper en zout toe.
Geniet van dit heerlijke soepje 🙂
Meer heerlijke paleo recepten?
Volg dan de pagina op Facebook en blijf op de hoogte!