Toen ik tegen mijn schoonvader vertelde dat we broccoli zouden gaan eten vanavond, kreeg ik een zuur wegtrekkend gezicht als respons. En dat snap ik! Ik hou ook echt niet van broccoli. Echter, een tijdje terug vond toch dat ik iets op mijn weerstand tegen broccoli moest verzinnen.
Overal om mij heen hoorde ik dat broccoli ontzettend gezond zou zijn. Ik ben eens gaan zoeken en het duurde slechts enkele seconden voor ik op een enorm aanbod aan artikelen stuitte! Broccoli kreeg diverse titels toegewezen, zoals “de gezondste groente op aarde, het kroonjuweel van de voedingsstoffen en een echte superfood” (1). Daarnaast vond ik een laboratoriumonderzoek die de effecten onderzocht van voedingsstoffen uit broccoli op de oxidatieschade aan de alvleesklier bij ratten met diabetes (2). Deze schade wordt veroorzaakt door vrije radicalen in ons lichaam. Broccoli blijkt bomvol antioxidanten te zitten, wat een gunstige uitwerking lijkt te hebben op (in dit geval) de functie van de alvleesklier. Daarnaast heeft het ook een dempend effect op bloedsuikerspiegelschommelingen. Maar wist u dat deze antioxidanten ook voor niet-diabetici heel belangrijk zijn? Door onder andere zonlicht, cosmetica, bespoten groenten en fruit of dat lekkere wijntje hebben veel mensen meer vrije radicalen in hun lijf dan dat zij eigenlijk kunnen verwerken. De door het lichaam aangemaakte antioxidanten zijn niet voldoende om oxidatieschade door vrije radicalen aan cellen te voorkomen. Het gevolg? Veroudering van cellen (3). En als het daarbij blijft heb je geluk.
Het werd dus tijd om in ieder geval de inname van antioxidanten te verhogen en broccoli bleek hiervoor de ideale groente. Met lichte tegenzin ben ik maar gaan experimenteren en uiteindelijk is het toch gelukt!
Voor 2 personen
Ingrediënten
220 gram broccoli
200 gram paarse zoete aardappel
1 bosui, in ringen
50 ml kokosmelk
1 tl kerriepoeder
1 sjalot, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
vers gemalen peper en zout naar smaak
kokosolie om in te bakken
twee zalmmoten met huid
– Schil de zoete aardappel en snij deze in blokjes. Snij ook de broccoli in stukjes en voeg dit samen met de zoete aardappel toe aan een pan kokend water. Kook het geheel net aan gaar.
– Bak intussen de knoflook en sjalot glazig in een beetje kokosolie.
– Bak ook de zalmmoten in kokosolie op de huid tot deze zachtroze van kleur zijn. Het is niet erg wanneer ze aan de binnenkant nog wat donkerder roze zijn, dit is echter een kwestie van smaak. Let op: zeker wanneer je de zalmmoten niet door en door gaar bakt, duurt deze stap enkele minuten!
– Wanneer de broccoli en zoete aardappel gaar zijn, giet je de groenten af, voeg je de kokosmelk toe en stamp je deze tot een lekkere stamppot.
– Roer vervolgens de gebakken uit en knoflook door de stamppot, evenals de bosui-ringetjes en kerriepoeder.
– Voeg naar smaak peper en zout toe aan de broccolistamppot en roer goed door.
– Verdeel de broccolistamppot over twee borden en leg de zalm er naast. Garneer eventueel met wat losse bosui-ringetjes en bestrooi de zalm naar smaak met vers gemalen peper en zout.
Eet smakelijk!
(1) Susan Shultz (2013). Broccoli, Journal of Agricultural & Food Information, 14(4),
282-289, doi: 10.1080/10496505.2013.833839
(2) Sithara Suresh, Mostafa Ibrahim Waly, Mohammad Shafiur Rahman, Nejib Guizani, Mohamed Abdullah Badar Al-Kindi, Halima Khalfan Ahmed Al-Issaei, Sultan Nasser Mohd Al-Maskari, Bader Rashid Said Al-Ruqaishi, and Ahmed Al-Salami (2017). Broccoli (Brassica oleracea) Reduces Oxidative Damage to Pancreatic Tissue and Combats Hyperglycaemia in Diabetic Rats, Preventive Nutrition and Food Science, 22(4), 277–284, doi: 10.3746/pnf.2017.22.4.277
(3) Vink, M., Kuin, Y., Westerhof, G., Lamers, S., Pot, A.M., (2017). Handboek ouderenpsychologie. Amsterdam, Nederland: Uitgeverij de Tijdstroom.