Gevulde speculaas

Soms word je verrast door een lekker recept die voorbij komt op Facebook. Dit was er één van Paleo.nl, een site bomvol informatie over de paleo lifestyle! Zeker de moeite waard om eens rond te snuffelen.

Ik weet zeker dat dit recept een succes is op sinterklaasavond, maar ook op de andere donkere decemberdagen… of tijdens pasen, op een zwoele zomeravond, of… 😉

Ingrediënten (voor een kleine springvorm):
250 gram amandelmeel
125 gram kokosolie
50 gram kokosbloesemsuiker/agavesiroop
2 eieren
1 eidooier (om de bovenkant mee in te smeren)
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels speculaaskruiden
1 eetlepel amandel extract

Voor de vulling:
8 medjoul dadels
sap van 1 citroen
75 gram amandelmeel

De vulling:
– Week de dadels in warm water, minimaal een half uur.

– Giet ze af en doe samen met het amandelmeel (75 gram) en de citroensap in de keukenmachine.

– Mix het tot een plakkerig soort deeg. Dit is de vulling. Zet het in de koelkast, terwijl je het speculaasdeeg maakt.

Het deeg:
– Meng het amandelmeel (125 gram) met de speculaaskruiden en het bakpoeder.

– Smelt de kokosolie en voeg dit samen met de kokossuiker en amandel-extract bij de droge ingrediënten.

– Kluts twee eitjes en kneed het geheel tot een deeg.

En nu?
– Vet een bakvorm in en verdeel het deeg in tweeën. Verdeel de ene helft over de bodem.

– Haal de vulling uit de koelkast en verdeel dit over de laag speculaas in de bakvorm. Hier overheen gaat de rest van het speculaasdeeg.

– Versier het speculaas met amandelen.

– Smeer de bovenkant van het speculaas in met eigeel. Hierdoor krijgt het een mooi bruin glimmend laagje.

– Bak de gevulde speculaas op 180 graden in de oven, ongeveer 30 minuutjes.

Eet smakelijk!

gevulde speculaas