Ghee

Jaaa! Het is kerst! Allereerst wens ik iedereen dus hele fijne kerstdagen, met veel liefde, gezelligheid, warmte en lekker eten 😉

Vanavond zullen bij veel gezinnen de gourmetstellen op tafel komen. Ik kan ze geen ongelijk geven: de gastheer/-vrouw hoeft niet de hele dag in de keuken te staan en iedereen maakt klaar wat hij/zij lekker vindt. Het is zelfs heel makkelijk paleo-proof te maken! Varieer eindeloos met vlees, vis, ei, groente en misschien zelfs hier en daar wat fruit. Ook leuk naast de gourmet: maak een mini-saladebar, waar iedereen zelf zijn/haar salade kan samenstellen. Het water loopt me al in de mond haha!
Voor de paleo-mens is het wel handig zelf je boter mee te nemen voor in het pannetje. Dit kan kokosolie zijn, maar persoonlijk vind ik dat teveel spetteren. Ghee is echter wel een prima vervanger en ook nog eens heerlijk om je vlees in te bakken. Ghee is simpel gezegd geklaarde boter, vrij van eiwitten, zout en vocht. Ghee is vrij simpel zelf te maken. Hiermee kun je flink besparen, want ik vind ghee uit de winkels vrij prijzig…

Ingrediënten:
3 pakjes (biologische) roomboter
… Verder niks? Nee!

– Leg de drie roomboterblokken in een pannetje en laat de boter smelten op een klein vuurtje.

– Pak intussen een grote pan en doe hierin een klein laagje water. Breng dit tegen de kook.

РAls de boter grotendeels is gesmolten hang je het kleine pannetje in de grote pan en laat dit au bain mari̩ maar lekker gaan. Wel de deksel op de kleine pannetje doen, anders kun je wachten tot je een ons weegt. Probeer de boter niet te laten koken!

– Je zult zien dat na verloop van tijd de boter helder wordt en er op de bodem van het pannetje een laagje prut ligt. Die prut zijn eiwitten uit de boter en willen we niet hebben. Laat de boter nog 10 minuten in de grote pan hangen zonder deksel. Zo kan ook het vocht weg.

– Hang een trechter met een koffiefilter/theefilter boven een potje. Giet voorzichtig de heldere boter in de trechter. Eventuele eiwitrestjes worden op deze manier gefilterd.

– Ben je bij het laatste restje heldere boter beland, maar glippen de eiwitten uit de pan? Schep dan met een juslepel zoveel mogelijk van de heldere boter eruit en filter dit via de trechter.

– Laat de boter rustig afkoelen. Bewaar de ghee op kamertemperatuur.

Tips:
* Is de filter al vies voor je alles gefilterd hebt? Doe hier niet zuinig mee, gewoon de filter vervangen! Anders krijg je alsnog ’troep’ in je ghee en dat wil je niet.

* Doe de ghee in kleine potjes en zet alleen het potje dat je gebruikt in je keukenkastje. Bewaar de rest in de koelkast.

* Heb je kinderen? Laat hen met glasstiften de potjes versieren. Dit staat extra vrolijk op de kersttafel!

* Haal de prut zo snel mogelijk uit je pan! Als het aankoekt ben je nog wel even zoet…

ghee 1 ghee 2