1 Mijn nieuwste paleo-ontdekking is toch wel granola. Ik vind het heerlijk ’s ochtends over een beetje kokosyoghurt. Vooral niet teveel, want het vult ontzettend snel! Ik heb inmiddels diverse varianten geprobeerd en ik zal komende tijd dit berichtje verder uitbreiden met nieuwe granola-soorten. Maar ik begin met mijn grote favoriet: appel-kokos granola! De recepten zijn allemaal voor een weekvoorraad granola voor één persoon. Wel in een goed afgesloten pot/blik bewaren 🙂
Ingrediënten:
2 appels, in kleine blokjes
40 gr kokosvlokken
20 gr zonnebloempitten
20 gr pompoenpitten
20 gr lijnzaad (heel)
2 el kokosolie, gesmolten
1,5 el kokosmeel
30 gr gebroken pecannoten
50 gr gebroken walnoten
0,5 el kaneel
een snufje zout
eventueel 1 el honing (hierdoor krijg je wat grotere brokken, maar voeg je ook suikers toe)
– Verwarm de oven voor op 140 graden (onder- en bovenwarmte).
– Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
– Bedek een bakplaat met bakpapier en verspreid de granola goed over de plaat.
*Als je juist wat grotere brokken wil, kun je het wat dichter op elkaar leggen, maar controleer dan goed of de appel na het bakken voldoende gedroogd is. Als dit niet het geval is kun je de granola al gauw weggooien: zonde!*
– Bak de granola voor ongeveer 40 minuten in de oven.
*Dit lijkt erg lang, maar zoals je hierboven al kunt lezen: de appel moet goed droog zijn. Dit proces kost even tijd. Als je de appel uit dit recept weg laat, kun je de baktijd zeker met de helft verkorten!*
– Haal de granola uit de oven, controleer goed of de appel gedroogd is en zo ja, laat de granola dan helemaal afkoelen voor je het opbergt.
*Als er nog warmte van de granola af komt en je doet het al in een afgesloten pot, ontstaat er condens waardoor de granola weer nat wordt.*
Het resultaat:
2 Het volgende granola-recept is misschien een verrassende: wortelgranola! Het is ontstaan door een worteloverschot in de koelkast. Ik was vergeten deze te verwerken in een recept. Het eerste waar ik aan dacht was paleo-carrotcake (recept volgt nog, deze moet nog geperfectioneerd worden 😉 ), maar daar had ik niet alles voor in huis. Vervolgens rees de vraag of het geschikt zou kunnen zijn als gezonde basis voor granola. Het antwoord? Met vlag en wimpel geslaagd!
Ingrediënten:
400 gr juliënne geraspte wortel
40 gr pompoen- en zonnebloempittenmix
50 gr gemengde, ongezouten noten
20 gr lijnzaad
10 gr kokosvlokken
1 el kokosmeel
1 el kokosolie
1 el koek- en speculaaskruiden
snufje zout
– Verwarm de oven voor op 140 graden (onder- en bovenwarmte).
– Meng alle ingrediënten door elkaar.
– Bedek een bakplaat met bakpapier en verspreid de granola goed over de plaat.
– Bak de granola in het midden van de oven gedurende 40 minuten.
– Haal de granola uit de oven en schep het om. Is het nog niet ‘crispy’? Dan gewoon weer terug de oven in! Ik heb er nog 30 minuutjes aan vast moeten plakken om de granola helemaal droog te krijgen, maar dit verschilt per oven.
– Laat vervolgens de granola volledig afkoelen, alvorens je het opbergt.
Het resultaat:
Eet smakelijk!
Vergeet niet deze pagina in de gaten te houden voor de andere granola-recepten. Wil je niks missen? Like dan gauw de Facebookpagina van Paleoleven!