Rabarber

Ja hoor, voor mij in de supermarkt hét signaal dat de zomer in aantocht is: RABARBER!!! Man wat ben ik gek op deze groente.

Gek genoeg is rabarber niet bij iedereen even bekend. Zonde, want persoonlijk vind ik het echt heerlijk en het is nog gezond ook. Voor de gewichtsverliezers onder ons: één portie rabarber á 150 gram bevat maar 21 kcal. Prima dus als tussendoortje, toetje of lichte lunch. Of wat dacht je ervan om het eens te verwerken in gebak?

Rabarber bevat veel vezels, iets waar de maag en darmen blij van worden 🙂 Rabarber bevat veel ijzer en is dus goed om te eten wanneer je snel last hebt van bijvoorbeeld bloedarmoede. Tot slot heeft rabarber een lever-reinigende functie en helpt het goed bij verstopping.

Maar wees je ook bewust van het volgende:

Rabarber bevat oxaalzuur. Dit zit vooral in de bladeren en deze mogen dan ook absoluut niet gegeten worden! Ook in de stelen bevindt zich oxaalzuur, maar in veel mindere mate. Met name oudere (groene) dikke stelen bevatten meer oxaalzuur dan de jonge (rode) dunne stelen. Let hier bij aankoop goed op!!! Oxaalzuur onttrekt calcium aan het lichaam en is dus minder gezond voor mensen met (aanleg voor) botontkalking, nierstenen en reuma. Wil je het risico zo klein mogelijk maken om dit zuur binnen te krijgen, kun je het beste de schil van de stengels verwijderen en het kookvocht afgieten. Eet rabarber niet vaker dan 2 á 3 keer in de week.

Toen ik eens aan een vriendin vroeg waarom zij eigenlijk geen rabarber at, kreeg ik als antwoord: “Wat moet ik met die stengels?!”

Simpel.

Ingrediënten:
300 gram rabarber
1 grote peer
handje rozijnen

– Was de stengels goed onder de kraan.

(- Indien gewenst: schil de stengels.)

– Snijd de stengels in stukken van +/- 5 cm.

– Kook de stukjes in een klein laagje water, totdat je het uit elkaar kunt trekken tot dunne draadjes. Je zal zien dat het ook al uit zichzelf draadjes gaat vormen.

– Giet in ieder geval de helft van het kookvocht af.

– Voeg de rozijnen toe en schep het geheel goed om. Zorg er ook voor dat de peer zich lekker mengt tussen de rabarberdraadjes. Laat dit geheel afkoelen tot lauw/koud.

Geniet er van!

Rabarber