Sushi

Sushi! Ik ken maar weinig gerechten die zo enorm veelzijdig zijn. Veel mensen denken bij sushi gelijk aan vis, maar er zijn ook heel veel varianten met bijvoorbeeld enkel groenten, vlees, ei of zelfs fruit.

Ik ben gek op sushi. Daarom heb ik altijd norivellen in huis. Je weet immers maar nooit wanneer je ineens trek krijgt. Bestellen vind ik namelijk niet de beste optie. Want zo gezond is sushi vaak helemaal niet! “Huh?! Ja, maar…” Ja, norivellen zijn gezond. Het zeewier zit boordevol magnesium, kalium en jodium. Met name jodium is een stof die je gauw tekort komt bij het volgen van het paleo leven, dus het kan zeker geen kwaad af en toe eens nori of ander zeewier aan je menu toe te voegen.
Maar wat is er dan zo ongezond aan sushi van de Japanner? Te beginnen met de rijst. Dit is niet paleo. Zeker niet als je bedenkt dat er naast rijstazijn ook nog eens een flinke schep suiker aan het kookwater toegevoegd wordt. Voor een enkele keer is het niet zo erg, maar stop met deze ‘gewone’ sushi als je er last van krijgt!
Daarnaast wordt er ook aardig wat gefrituurd. Zou je misschien niet meteen denken, maar let er maar eens op 😉

Hoe maak ik dan paleo sushi? Eigenlijk is het zo makkelijk, lees en probeer het gewoon eens!

Voor 3 sushirollen, 24 maki sushi’s
Ingrediënten:
1 kopje quinoa
1 el appelcider azijn
1 el chiazaad
3 norivellen
Vulling, dit kan vanalles zijn: komkommerreepjes, verse en/of gerookte vis (zalm, tonijn, makreel), pulled chicken, paprikareepjes, mangoreepjes, sla. Leef je uit! Zorg wel dat alles koud is.

– Kook de quinoa ongeveer 12 minuten. Ik hou 1:3 verhouding aan: 1 kopje quinoa = 3 kopjes water. Voeg aan dit water ook de appelcider azijn toe.

– Giet de quinoa af en voeg hier het chiazaad aan toe. Schep dit regelmatig even om en laat het afkoelen.

– Bedek een norivel ongeveer 3/4 met de quinoa en druk dit goed plat. Het gaat iets makkelijker als je hierbij je vingertoppen een beetje nat maakt met water, dan blijft het minder aan je vingers kleven.

– Leg in het midden van de quinoa de vulling die jij graag wilt.

– Rol vervolgens je norivel strak op met behulp van een sushi matje.

Hier zie je een voorbeeldfilmpje van Allerhande, ter inspiratie en met handige tips.

In Nederland eet men vaak sushi als diner, maar ook als lunch is sushi heerlijk. In een trommeltje is het makkelijk mee te nemen naar je werk. Zelf snijd ik de rollen, maar laat de stukjes wel tegen elkaar aan in het bakje. Zo plakken de norivellen niet aan elkaar.

Sushi

Ik eet naast mijn sushi graag plakjes komkommer 🙂