Wat is paleo?

Best een belangrijke vraag op een site vol paleo-gerelateerde artikelen en recepten 😉 Ik ga je mijn visie zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen.

Bij paleo denken veel mensen die er wel eens van gehoord hebben gelijk aan ‘anders’ eten en afvallen. Daar zit een kern van waarheid in. Echter is de paleo lifestyle niet bedoeld om af te vallen, het is een fijne bijkomstigheid mits er ook gesport wordt. Door de volop bewerkte koolhydraatbronnen zoals pasta, rijst, aardappel en brood te skippen zal je lichaam over moeten stappen naar een ander verbrandingssysteem: de vetverbranding. Normaal zou je lichaam als eerste de koolhydraten pakken om te verbranden, maar door deze inname drastisch te verlagen, moet het toch wat. Fijn van het lijf dat het voor vet gaat! Het is niet zo dat je de koolhydraten volledig uit je voedingspatroon haalt. Dat geldt overigens voor alle voedingsstoffen: je krijgt alle belangrijke voedingsstoffen nog wel binnen, maar je kiest voor gezonde ‘dragers’ van die voedingsstoffen. Zo kun je koolhydraten ook uit een sinaasappel halen, of wat dacht je van een zoete aardappel? In deze voedingsmiddelen zitten ook koolhydraten, maar deze laten je bloedsuikerspiegel niet zo extreem pieken. Door te zorgen dat jouw bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk gelijk blijft, word je een dieselmotor in plaats van benzine. Je trekt makkelijk op zonder gelijk gas te hoeven geven en je blijft lekker doorrollen! Je zit beter in je energie en dit blijft door de dag ook redelijk gelijk. De afterdinnerdips en de cravings naar ‘iets lekkers’ (= suikerverslaving!) zijn hiermee verleden tijd.

Wat eet je dan zoal bij een paleo leven?

Hoofdzakelijk het volgende:
– Groente (onbeperkt)
– Fruit (enigszins beperkt i.v.m. de koolhydraten, wat ook suikers zijn, in fruit.)
– Vlees
– Vis
– Noten, zaden en pitten
– Ei

Je zou ook kunnen zeggen: onbewerkt (biologisch!) voedsel. Zo koop je vlees en vis niet voorgekruid en let je erop dat er zo min mogelijk toevoegingen in zitten. Bij noten moet je er op letten dat deze geen suikerlaagje hebben, of anderszins bewerkt zijn met bijvoorbeeld kruiden voor wat extra pit.

En verder?

Los van het eten betekent paleo echter nog meer. Paleo betekent wat mij betreft ook bewust ontspannen, tijd hebben voor jezelf en voor anderen, genieten van de dingen die je doet, het liefst elke dag lekker bewegen (zelf hou ik een uur aan, maar een half uurtje is ook al goed), goed voor je lichaam zorgen om er het maximale uit te halen zodat je je leven ook maximaal kunt leven. En met dat laatste punt kom ik gelijk aan bij de naam van deze website. Paleo leven is een levenswijze, geen dieet! Dit houdt dus in dat je goed voor je lijf zorgt, zodat je:

  • kan genieten to the max
  • lekker in je vel zit
  • energie voor tien hebt
  • overgewicht te lijf gaat

Paleo ingewikkeld? Ontwikkel het!

Wil jij dit ook? Begin dan gewoon. Wat heb je te verliezen? Ik hoop dat deze website jou er bij kan helpen. Mocht je nu toch nog vragen hebben, schroom niet en slinger even een mailtje deze kant op via paleoleven@gmail.com

Wat is paleo? Deze website geeft zo helder en uitgebreid mogelijk antwoord op deze vraag. Met recepten, maar tevens informatieve artikelen.